Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vendégkönyv

Ha bármi észrevételetek van az oldallal kapcsolatban, esetleg kérdésetek van, vagy véleményt írnátok, legyen az negatív, vagy pozitív, azt itt megtehetitek. A negatív kritikáknak is örülök, mert akkor próbálom orvosolni a hibát, vagy magyarázatot adni annak okára.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Mennyi idő?

(Venorin, 2016.07.29 20:13)

Hello!
Szüleim 3 hete vettek egy berni pásztor kölyköt és gondoltam ha már kicsi és itthon vagyok egy hetet, megtanítom pár dologra. Már letudom ültetni, néha fekszik is (de leginkább csak ha jutalom van nálam és megérintem előtte a földet) meg most próbálom megtanítani a pacsira (az jutalom nélkül még esélytelen ma reggel kezdtem).
Neked ezeket mennyi idő alatt jegyezték meg a kutyák? Néztem a Dinás videót hát az én kutyám nem csinálja olyan szépen a dolgokat de azért büszke vagyok rá :D
Meg azt mondták valahol, hogy ne a száraz tápot használjam jutalom falatként. Te mit adsz a kutyáknak ha jól csinálnak valamit?

Re: Mennyi idő?

(Botiss, 2016.09.28 16:49)

Szia!
Hát, nagyon hamar rájönnek a dolgokra, amiket várok, van, hogy percek, de a megjegyzés hosszabb idő.
Rengeteget kell gyakorolni, és akkor nem csak úgy csinálja meg, hogy pl leteszed a kezed a földre, hanem már csak szóra, vagy egy hozzá kötött jelre is.
Ha mindennap akár többször is gyakorolsz vele akkor gyorsabban, egy két nap alatt meg tudja úgy tanulni, ahogy szeretnéd, hogy tudja, de ha kevesebbet gyakorolsz, akkor az idő is hosszabb.
Egyed függő is a dolog, meg nekem sokszor van, hogy ha elkezdek valamit gyakorolni, és utána napokig, vagy hetekig nem gyakoroljuk azt, szóval pihentetem a témát, akkor amikor újra elkezdjük ügyesebben, letisztultabban csinálja. De szerintem rendszeres gyakorlás mellett egy két nap alatt tudni fogja azt, amit szeretnél neki megtanítani

Re: Mennyi idő?

(Botiss, 2016.09.28 16:50)

Ja, és a mit adok nekik kérdésre.
Szerintem a legjobb, és a legegyszerűbb a karikára vágott virsli. elég erős az illata, gyorsan lenyelik, és az íze sem rossz.

Pacsi

(Hédi, 2016.01.02 09:33)

Szia!
Ma találtam meg a blogodat és nagyon tetszik gratulálok hozzá!
Nekem van egy 4 éves Border Collie-m,Szofi.
Meg szeretném neki tanítani a pacsizást,de egyszerűen sehogy sem akarja a mancsát használni.Szóval az lenne a kérdésem,hogy más módszerrel is meg lehet tanítani? És ha igen akkor hogy?
Válaszodat előre is köszönöm.

Re: Pacsi

(Botiss, 2016.01.12 00:07)

Szia! Hogy tanítottad eddig a pacsi adást?
Próbáld a jutalomfalat elrejtős dolgot, ugyebár, hogy a tenyeredbe teszel egy jutit, úgy, hogy a kutya lássa és tedd le elé a kezed bezárt marokkal. Úgy is megakarja majd szerezni, és ha kezdetben rágcsálja is a kezed azt hagyd teljesen figyelmen kívül, es amikor a mancsával rámozdul már mehet a dicséret. Ha alábbhagyna az érdeklődés még mielőtt a mancsát használná csak mutasd meg neki még egyszer, hogy fenn tartsd az érdeklődését.
De ha ez a rávezetős mód nem jön be akkor egyszerűen tedd a mancsát a tenyeredbe és dicsérj rá :)
A bordereknek fantasztikus agyuk van, biztos, hogy megfogja ezt tanulni :)

Re: Re: Pacsi

(Hedi, 2016.01.13 18:37)

Köszönöm a tanácsot! Majd megpróbálom :)

A trükkjeim

(Bogi05, 2015.01.14 21:34)

Szerinted ugye nem túl késő még a tanulás elkezdése mikor a kutya már olyan 2 éves?
Morgó a kutyám,még csak akkor kezdett el tanulni,mert amikor az enyém lett, akkor csak olyan 4-5 hónapos volt és akkor még azért nem tanítottam, mert akkor még nem tudtam, hogy a kutyákat tanítani is lehet.
Ezt a 2014-es nyarat arra szántam, hogy sok trükköt megtanuljunk, de azért egy kicsi eredménye lett.
A lényeg az, hogy Morgó megtanult leülni,lefeküdni(az az egyik specialitása), pacsizni(ezt imádja),kitalálja melyik kézben a jutalom,lábra pacsizni is,és most tanul integetni,és pórázon is tud már sétálni.
PÁR MAGYARÁZAT:
Lábra pacsi(????): Ezt a trükköt én találtam ki, amely arról szól, hogy a kutya a combodra adja a pacsit.
Melyik kéz(???): Ez a gyakorlat a könyvben(101 kutyatrükk) volt benne.
A kutya kitalálja,hogy melyik kezedben a jutalom(gondolom ismered).
Én mostanában úgy tanítom Morgónak,hogy:
,,Melyik kezemben van 3 jutalomfalat?" ,
,,Melyik kezemben NINCS jutalomfalat?"(ez nehéz),
,,Morgó, melyik kezemben van 1 falat?"(itt mindkét kezemben szokott lenni falat.hihihihihi)

Amúgy még van pár trükk, amelyet én találtam ki, ugyanis az én kutyáim is egy kicsit besegítettek ebben:
Van egy kutyusom,ki neve Foltos(becenév: Folti).
Ő tudása:
ül,pacsi,kétlábon állás,lábra pacsi,kétlábon állás és közben 2 mellső mancs rakása a lábamra.

Ismersz ezek közül pár trükköt?

Amúgy én szinte kutyamániás vagyok, mert:
most is Karácsonyra egy Kutyaidomítás és trükkök című könyvet kértem a családtól. Nagyon sokat akarok tudni a kutyatanításról,mert jól esik a siker egy jól elvégzett mutatvány után. Morzsival(ő az a kutyám, aki átugorja az akadályt. Mostanában tanítom karikát ugrani) már mutattam be egy 2 perces műsort a családnak.
Először volt az ül, majd egy kis séta(nem pórázzal),különféle távolságokról nekiindulás a lécnek. A többiek nagyon csodálkoztak, hogy Morzsa helyből is átugorta az akadályt, ami kb. 40 cm volt, és Morzsa olyan 47cm magas.

Egyébként már az unokatesóm is mondja sokszor, hogy álljak le ezzel a kutyázással, mert mi ketten a lovakat szeretjük, mert van vele egy lovasklubom. És van egy kutyás is, de ő nem nagyon kedveli az ebeket, mert a kutyás klubunkat csak kedvtelésből alapítottuk, és mi inkább a lovakkal törődünk, de én annyira vonzódom valahogy a kutyákhoz, hogy ezzel nem bírok leállni, de engem nem zavar ez.

Rájöttem, hogy tényleg a kutya a legjobb barát,és nekem is Morgó az.:)

Olyan jó lehet neked,hogy a kutyád már nagyon okos. A weblap fejlécén is látható, hogy közönség előtt lépsz fel. Nem izgulsz? Nem félsz, hogy a kutyád valami rosszat csinál? Jó mondjuk én is Morzsával gyakoroltam előadás előtt, és én csak a családnak mutattam be a produkciót, de már az unokatestvéremet, Melisszát is elkápráztattam Morgó és Morzsa és Folti tudásával. Ezek az események még nyáron történtek, és amúgy Melivel egy kutyashow-t is csináltunk.

Rájöttem a kutyaidomítás során, hogy a kutya közben megtanul együtt dolgozni az emberrel.

Utolsó kérdés ebben a levélben:
Ismered azt az eszközt, hogy klikkelő?(az ebtanításhoz használják, és én is használom).

Re: A trükkjeim

(Botiss, 2015.03.08 17:02)

Huhh ez rengeteg info és kérdés egyszerre... pár kérdésre már adtam korábban is választ. Hülyeség, hogy keverék kutyát nem lehet tanítani!!! Minden kutyát lehet tanítani, csak van, akinek több idõ kell...de attól még a kutya
nem buta! Ugyan ez van a korral is. Lehet bármilyen korú kutyát képezni, de egy öregebb kutya valószínûleg lassabban tanulja meg amit akarsz neki tanítani, pláne ha elõtte nem gyakorolt vele senki semmit. De ezek nem kõbe vésett dolgok, teljesen egyedfüggõ.
Amúgy nekem van szerencsém egy olyan
keverék kutyát és a gazdiját ismerni, akik olyan klasz páros, hogy szerintem ritka az ilyen, és ahhoz a kutyához képest Kira gyerekcipõben jár még. A többi dologhoz ha gondolod e-mailben válaszolok szívesen. Botiss88@freemail.hu

Re: Re: A trükkjeim

(Bogi05, 2015.03.14 21:40)

Hát... Inkább csak szerintem itt beszélgessünk. Nekem nincs freemalom, viszont gmail-em van(gmail.hu)

Re: Re: A trükkjeim

(Bogi, 2015.11.21 20:51)

jó, mostmár regisztráltam, hhihihihihi.

Kukucs trükk

(Bogi05, 2015.07.19 17:27)

Szia! Megint én vagyok, Bogi. Már kb. 7-8 hónapja nem írtam ide, mert azóta kutyáim sokat fejlődtek.

Szóval a kukucs trükkel lenne kérdésem, mert már próbáltam az egyik kutyámat,Foltost bevezetni 2 lábam közé, de úgy tűnik nem mer bemenni lábaim közé. Próbáltam jutalommal csábítani, de nem közelített. Mit tehetnék?

Re: Kukucs trükk

(Botiss, 2015.08.09 21:57)

Szia! Próbáld meg azt, hogy beállsz úgy az ajtóba, vagy bárhova, ahol a kutya szokott szűkebb helyen járkálni, hogy ne tudjon kikerülni, ha el akar menni, akkor az egyetlen egy út a lábaid közt legyen. Ha nincs ilyen hely otthon, akkor csinálj te magad, vagy séta közben ha olyan helyen jártok az is jó.
Ha ez megvan, akkor ha pl szeret labdázni, akkor dobd el neki a labdát, és ha érte akar menni, akkor átbújik a lábaid alatt. Vagy ha nem labdás, akkor állj be úgy, hogy a kutya mögötted legyen, és dobálj kaját magad elé. Úgy is kelleni fog neki a jutifali, ezért valószínűleg át fog menni alattad.
Ha ennyire ódzkodik a láb alatt lételtől, akkor eleinte csak ezt érd el, hogy így átsétálgasson alattad, és ha már gond nélkül sétálgat, akkor próbáld meg a kezedben levő jutifalattal behívni, és a kezedből egye ki úgy a falatot, hogy közben a lábad alatt áll. Lehet, hogy lassan fog haladni ez a trükk, de így szerintem sikerülhet :)

Re: Re: Kukucs trükk

(Bogi, 2015.11.21 20:41)

kösz:)

A kutyáknak kínzás?

(Bogi05, 2015.05.11 18:37)

Boiss, ugye nem baj ha megkérdezem: A kutyáknak a tanulás az kínzás? Mármint úgy, hogy a kutyát akarata ellenére tanítjuk, neki olyasmi-e az? Az unokatesóm azt mondja, hogy a kutyáknak a kiképzés rosszat jelent, kínozom őket, pedig ők élvezik, és igaz ez a kínzós állítás?

Re: A kutyáknak kínzás?

(Botiss, 2015.06.11 22:26)

Ehhez hasonló kérdésre már válaszoltam korábban is, valamint a Trükkök menüpont alatt is írok róla, szerintem elég érthető.
Nem, nem kínzás, a feltételezés is butaság, hogy az lenne. Nem ostorral és szöges nyakörvvel tanulunk, hanem rengeteg jutalomfalattal.... ha a kutyának kínzás az, hogy teletömöm kajával, mindezt azért mert egy kicsit gondolkodnia kell, az érdekes.
És nem kényszerítjük fizikailag semmire.... nem nyomjuk le annak ellenére, hogy ő nem akar pl feküdni, nem rángatom fel a hátamra a lábánál fogva, csak mert én azt akarom...itt az egyetlen kényszer, ami a kutyát éri az az, hogy arra kényszerítem, hogy használja az eszét, ami hosszabb távon igen csak hasznosnak bizonyul. És határozottan állítom, hogy a kutya a tanulás minden egyes percét élvezi

lili.bl@hotmail.com

(Lili, 2015.05.03 16:49)

Szia!
Nagyon örülök, hogy ráakadtam az oldaladra, mert nagyon jónak találom! Egy 3 hónapos sheltie gazdái vagyunk és már gyakoroltunk jópárat az általad leírt trükkökből. Nagyon érthetően vannak leírva az utasítások, szóval szépen követhető a feladat.

A kérdésem az lenne, hogy nem gondolkodtál azon, hogy rendszeresen írj az oldalra kutyatémában? Gondolom ez időfüggő, de szerintem nagyon sok olvasód lenne, köztük én is :)

Re: lili.bl@hotmail.com

(Botiss, 2015.05.10 10:49)

Szia! Örülök, hogy örömet okoztam :) A sheltiek remek kutyák, biztos nagyon ügyesen haladtok :)
A kutya témában alatt pontosan mire gondolsz? mert elég nagy a skála :)
Trükköket mindig annyit írok, amennyit mi is éppen tudunk,és sajnos idő hiány végett mostanában én is kevesebbet tanítottam meg Kirának :(
Más témákkal kapcsolatban, pl egészségügy, meg hasonlók azért nem írok, mert rengeteg ilyen témákkal foglalkozó oldal van, ahol szakértők pontosabban írják le az adott dologgal kapcsolatos információkat.
De ha esetlegesen beszélgetésre, vagy ilyenre gondolsz, akkor írj e-mailben, és megadom a facebook elérhetőségem, ott közvetlenebbül tudunk beszélgetni :)

csembencse@citromail.hu

(Eni, 2015.03.18 19:32)

Szia!
10 kerek perce akadtam az oldaladra! Annyit szeretnek irni, hogy koszonom:)! Egy boldog spaniel tulajdonos vagyok, aki holnap lesz 3 honapos. Eddig nem tudtam, hogy hol is kezdjunk a kozos munkahoz, de mar a kezemben van minden:)!

Re: csembencse@citromail.hu

(Botiss, 2015.03.26 07:38)

Szia!
Nagyon örülök, hogy segíthettem, és jól esik olvasni amit írtál :)
Sok sikert, és gratulálok a kis zsiványhoz :)

oooooo

(Termi Nátor, 2015.02.22 07:42)

nekem oooooo oooooooo bocsánat :3 nemvalami fura ooooo ooooooooo jaj bocsánat :3 zsuzsika fura bocsánat juj de fura zsuzsika bocsánat oooooo oooooo BOCSÁNAT jaj nekem és zsuzsikának BOCSÁNAT ZSUZSIKA 1 FURA HOBBIT OOOO OOOOOOO bocsánat nem vagyok egy hüle csak kicsit :3 BOCSÁNAT JAJ bocsánat muháhá jaj nem vauuuuuu nem is miáu jaj nem csipp csipp csipp nam bocsánat